News@SMSTMFP

SMSTMFP Johan Nilam Kelantan 2017

Faraf Syazwanie bt.Dato' Muslim telah mendapat tempat ke 3 pertandingan anugerah tokoh nilam peringkat daerah kota bharu bagi kategori BM dan berjaya mewakili PPD kota Bharu utk bertanding di anugerah tokoh nilam negeri Kelantan  seterusnya berjaya mendapat Johan Tokoh Nilam peringkat Negeri Kelantan dan akan mewakili kelantan bagi kategori BM utk berentap di anugerah tokoh nilam kebangsaan pada April nanti.Manakala , Nur Farhah Fadhilah Bt.Mokhtar juga mendapat tempat ke 3 bg kategori BI peringkat PPD dan mewakili PPD Kota Bharu ke peringkat negeri seterusnya mendapat Naib Johan angerah tokoh nilam negeri kelantan.

SMSTMFP Menang Olimpiad Sains dan Matematik 2017

Pertandingan olimpiad sains dan matematik anjuran GAGASAN peringkat kbgsaan pd 17-19 mac 2017 di adakan di UIAM Kuantan:
Keputusan penuh:
Kategori matematik:
Tempat 1 individu: Wan muhd Azim memenangi wang tunai RM1000 , piala, sijil emas dan sijil penyertaan..
Kategori sains;
Tempat ke 10 individu Nor Syafiqah Ahmad Sanusi... memenangi sijil emas

Kem Membaca 1Malaysia Peringkat Sekolah

Kem Membaca 1Malaysia
(KM1M 2016) peringkat sekolah
4 - 6 APRIL 2016
Pelancaran program diadakan di Lapangan Bendera SMSTMFP dan dirasmikan oleh Tn. Pengetua. Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan
1. Jom membaca sekejap (10 minit semasa rollcall)
2. Akhbar Dalam Darjah
(Semasa PdP)
3. Mencari maklumat di PSS
4. Berbalas pantun
5. Public speaking
6. Pembacaan Nilam.

Pasukan R&D SMSTMFP Menang Emas dan Perak

Pada 1-3 April 2016, pasukan R&D SM Sains Tengku Muhammad Frais Petra telah menghantar 2 projek "invention science" dalam pertandingan Malaysia International Young Invention Olympiad 2016 (MIYIO) yang telah berlangsung di Perda City Mall, Bukit Mertajam.

Pertandingan peringkat antarabangsa ini mendapat 244 penyertaan dari sekolah-sekolah terhebat negara Thailand, Filipina, Singapura, Kyrgistan dan Turkmenistan selain daripada Sekolah-sekolah Berasrama Penuh, MRSM, Sekolah Harian Biasa dan Sekolah Antarabangsa dari Malaysia.

Ciptaan "Sertu Ready Soap" dari sekolah kita hasil kajian Muhammad Amzar Danial Bin Razak, 5G dan Muhaimin Hazmi bin Khai Runninzam 5A telah memikat hati para juri profesional untuk merangkul pingat emas, manakala Muhammad Izzat bin Khairul Hisham 5G melalui projek "Ethanol from Cellulose by Termites" berjaya merangkul pingat perak.

Sekalung tahniah juga buat Dr Chan Siok Gim yang mengetuai pasukan R&D FarisPetra, juga guru kimia Hafizi bin Mohamad yang turut terlibat secara langsung dalam kajian ini.