Dengan  Gred Purata Sekolah 1.65, SM Sains Tengku Muhammad Faris Petrra menempatkan diri antara 10 sekolah Sekolah Berasrama Penuh (SBP) terbaik SPM 2018. Keputusan SPM 2018 yang diumumkan pada 14 Mac lepas  merupakan anugerah hebat untuk semua warga SMSTMFP. Seramai 3 orang calon telah mendapat 9A+/10A+  untuk semua subjek yang telah diambil, iaitu Muhammad Naim Mohd Shamshudin, Mohamad Hafizuddin Mohd Norwawi dan Wan Farah Hanan Wan Mohd Johari . Manakala, 34 orang calon dari 137 calon mendapat semua A.

Kejohanan Olahraga Tahunan Ke-44, SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra, 2019 telah dirasmikan oleh, YBrs En. Mohd Pauzi bin Mat Isa, CO Faunder & Executive Director, Merong Group of Companies (Alumni 95).Kejohanan Olahraga Tahunan ke-44 , 2019 bertemakan , "Nature" iaitu , Rumah Mahathir -Ocean, Hussein - Fire , Razak -Safari dan Rahman - Desert.Tahniah rumah Mahathir , Johan antara rumah KOT 2019.

Seramai 299 pemimpin pelajar dari 7 badan kepemimpinan pelajar 2019, iaitu Pengawas Sekolah, Pengawas Pusat Sumber Sekolah , Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) , Briged Siber Sekolah , BADAR , Pengawas SPBT dan Ahli Lembaga Koperasi Sekolah secara rasmi telah menerima watikah pelantikan. Watikah pelantikan telah disampaikan oleh Penolong  Kanan Pengarah Kastam Negeri Kelantan yang mewakili Pengarah Kastam Negeri Kelantan.Majlis juga telah dihadiri oleh Wakil PIBG dan Alumni SMSTMFP.

17 Feb, 2019
Berlangsungnya Majlis Anugerah Kecemerlangan Akademik Alumni XFARIS91.
Terima kasih kpd semua bekas pelajar dari batch 91 kerana meneruskan program ini utk tahun ke-3

18 Februari 2019 (Isnin)
Majlis Permuafakatan KPM&PDRM: Jom Ke Sekolah
Peringkat Sekolah